Blog

Οδοντοστοιχίες ή Εμφυτεύματα; Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε αποκατάστασης.

Αρκετοί άνθρωποι χάνουν πολλά από τα φυσικά τους δόντια ως αποτέλεσμα της παρόδου της ηλικίας είτε για άλλους λόγους. Αυτή η απώλεια δημιουργεί πολλά λειτουργικά προβλήματα, όπως αδυναμία μάσησης και ομιλίας, καθώς και αισθητικά, όπως άσχημο χαμόγελο, με τελικό αποτέλεσμα τη μεγάλη δυσανασχέτηση του ασθενούς.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι με τις οποίες μπορεί να αποκατασταθεί το πρόβλημα της οδοντικής απώλειας. Κάποιες από αυτές είναι οι οδοντοστοιχίες και τα εμφυτεύματα.

Τα υπέρ και τα κατά της κάθε μεθόδου θα τα αναλύσουμε παρακάτω, προσπαθώντας να σας βοηθήσουμε λίγο με την επιλογή της σωστής και κατάλληλης για εσάς θεραπείας.

ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΕΣ, τα υπέρ και τα κατά…

Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες χρησιμοποιούνται για να αποκαταστήσουν την απώλεια πολλών ή και όλων των φυσικών δοντιών. Κατασκευάζονται συνήθως από ακρυλική ρητίνη και διάφορα μέταλλα σε κάποιες περιπτώσεις. Παλαιότερα ήταν η μοναδική λύση για την λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση των χαμένων δοντιών, κάτι το οποίο στις μέρες μας έχει αλλάξει.

Τα βασικά μειονεκτήματα των ολικών οδοντοστοιχιών (όταν λείπουν όλα τα δόντια) είναι ότι με το πέρασμα των χρόνων το υποκείμενο οστό και τα ούλα στο οποία εφαρμόζει απορροφώνται με αποτέλεσμα κακή συγκράτηση. Οι οδοντοστοιχίες φεύγουν από τη θέση τους κατά την ομιλία και τη μάσηση δημιουργώντας αίσθημα δυσανασχέτησης στον ασθενή. Αυτό το πρόβλημα μπορεί προσωρινά να επιλυθεί μεν με κάποια ειδική κόλλα συγκράτησης οδοντοστοιχιών, αλλά μετά από κάποιο διάστημα η οδοντοστοιχία θα χρειαστεί να επαναληφθεί.

Οι μερικές οδοντοστοιχίες από την άλλη (όταν υπάρχουν κάποια φυσικά δόντια) έχουν σαφώς καλύτερη συγκράτηση, αλλά εμφανίζουν το μειονέκτημα της πιο εύκολης φλεγμονής και τερηδονισμού των φυσικών δοντιών στηριγμάτων εάν δεν συντηρούνται και δεν βουρτσίζονται σωστά.

Τα πλεονεκτήματα των οδοντοστοιχιών είναι ότι αποτελούν τη μοναδική λύση σε ειδικές περιπτώσεις ασθενών με έντονα προβλήματα υγείας στους οποίους δεν μπορούν να τοποθετηθούν εμφυτεύματα, καθώς επίσης και το κόστος. Οι οδοντοστοιχίες σαφώς κοστίζουν λιγότερο από αποκαταστάσεις με εμφυτεύματα. Εδώ όμως θα πρέπει να τονιστεί η ανάγκη επανάληψής τους σε μερικά χρόνια.

ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ, τα υπέρ και τα κατά…

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν την πλέον σύγχρονη και πιο ενδεδειγμένη λύση αποκατάστασης των χαμένων δοντιών. Στην πραγματικότητα το εμφύτευμα αποτελεί μια ειδική ρίζα από βιοσυμβατό τιτάνιο που τοποθετείται μέσα στο οστών των γνάθων στη θέση που υπήρχε το δόντι που χάθηκε.

Στα πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων συγκαταλέγονται η ευκολία κατασκευής είτε ακίνητων αποκαταστάσεων (γέφυρες στηριζόμενες σε εμφυτεύματα) είτε οδοντοστοιχιών με απίστευτα καλύτερη συγκράτηση εν αντιθέσει με τις κλασσικές οδοντοστοιχίες.  Η επιλογή του είδους της προσθετικής αποκατάστασης εξαρτάται από βιολογικούς και ανατομικούς παράγοντες, όπως η ποιότητα και ποσότητα του οστού και η γειτνίαση του με σημαντικά ανατομικά μόρια και δομές. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι η μακροβιότητά τους. Εάν φροντίζουμε τα εμφυτεύματα με παρόμοιο τρόπο όπως και τα φυσικά μας δόντια, τότε η αποκατάσταση θα έχει μεγάλη διάρκεια ζωής!

Μοναδικό μειονέκτημα των εμφυτευμάτων είναι το μεγαλύτερο κοστολόγιο σε σχέση με τις κλασσικές αποκαταστάσεις του παρελθόντος. Εάν όμως λάβουμε υπόψιν ότι μία γέφυρα στηριζόμενη σε φυσικά δόντια ή μία κλασσική οδοντοστοιχία σε μερικά χρόνια θα χρειαστεί αντικατάσταση ενώ μία εμφυτευματική αποκατάσταση θα διαρκέσει πολλά περισσότερα χρόνια, τότε και ο παράγοντας «κόστος» ίσως τελικά να μην είναι και τόσο αρνητικός.

Back to top