Blog

Λεύκανση δοντιών. Μύθοι και αλήθειες.

Πολλές τροφές και ποτά που καταναλώνουμε στην καθημερινότητά μας, όπως καφές, τσάυ, κόκκινο κρασί, κεράσια, παντζάρια κλπ καθώς και συνήθειες όπως το κάπνισμα επηρεάζουν το χρώμα των δοντιών μας. Αυτό σε συνδυασμό και με το εν γένει ”κιτρίνισμα” που επέρχεται φυσιολογικά με την πάροδο της ηλικίας (καθώς η κίτρινης απόχρωσης εσωτερικά οδοντίνη κιτρινίζει περισσότερο ενώ η εξωτερικά περιβάλλουσα το δόντι αδαμαντίνη-σμάλτο φθείρεται και μειώνεται το πάχος της με το πέρασμα των χρόνων) οδηγούν σε μια όχι και τόσο όμορφη όψη των δοντιών μας και έτσι στην ανάγκη για ανανέωση και λεύκανσή τους.

Επειδή πολλά ακούγονται για τη λεύκανση, για το πόσο ασφαλής είναι για τα δόντια, για το πόσο αποδοτική είναι κλπ κλπ, παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε μερικούς μύθους που ακούγονται για τη λεύκανση αλλά και τί πραγματικά ισχύει τελικά…

Μύθος Νο 1: Η λεύκανση ”αδυνατίζει” τα δόντια.

Η αλήθεια είναι ότι η λεύκανση όταν γίνεται από επαγγελματίες οδοντιάτρους, που έχουν προηγουμένως εξετάσει τα δόντια μας, καθώς και με τα κατάλληλα και ενδεδειγμένα υλικά είναι μια απολύτως ασφαλής διαδικασία. Και μάλιστα μπορεί να επαναλαμβάνεται ανά χρονικές περιόδους με απόλυτη ασφάλεια.

 

Μύθος Νο 2: Η ευαισθησία των δοντιών μετά τη λεύκανση γίνεται εντονότερη.

Η αλήθεια είναι ότι ο κλινικός έλεγχος από τον οδοντίατρο πριν τη λεύκανση θα διαγνώσει πιθανή ευαισθησία δοντιών και τις αιτίες δημιουργίας της, με αποτέλεσμα η θεραπεία της λεύκανσης να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος οδοντικής ευαισθησίας. Επομένως, το συμπέρασμα είναι ότι και άνθρωποι με οδοντική ευαισθησία μπορούν να κάνουν λεύκανση.

 

Μύθος Νο 3: Με τη λεύκανση θα λευκάνουν και οι θήκες καθώς και τα λευκά σφραγίσματα.

Η αλήθεια είναι ότι με τη λεύκανση θα λευκάνουν μόνο τα φυσικά δόντια. Οποιοδήποτε υλικό, όπως η πορσελάνη των θηκών και η σύνθετη ρητίνη στα λευκά σφραγίσματα δεν επηρεάζεται από τη λεύκανση.

 

Μύθος Νο 4: Με τη λεύκανση θα αποκτήσω χαμόγελο Χόλυγουντ (Hollywood smile).

Η αλήθεια είναι ότι η λεύκανση θα μας δώσει ένα φυσικό, ανανεωμένο και πιο φωτεινό χαμόγελο, αλλά εάν θέλουμε να αποκτήσουμε Hollywood smile θα πρέπει να προβούμε σε αποκαταστάσεις συντηρητικής αισθητικής οδοντιατρικής, όπως όψεις πορσελάνης, ολοκεραμικές στεφάνες κλπ.

 

Μύθος Νο 5: Οι έντονες χρωστικές από το αντιβιοτικό τετρακυκλίνη δεν υποχωρούν με τη λεύκανση.

Η αλήθεια είναι ότι οι χρώσεις τετρακυκλίνης στα δόντια ως προϊόν χρήσης του αντιβιοτικού αυτού κατά την παιδική ηλικία είναι αρκετά δύσκολα αντιμετωπίσιμες αλλά όχι αδύνατο να γίνει. Σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία της λεύκανσης είναι πιο μακρόχρονη και συνδυαστική (λεύκανση στο ιατρείο και με μασελάκια στο σπίτι).

 

Μύθος Νο 6: Εάν κάνω λεύκανση τα δόντια μου θα μείνουν για πάντα λευκά.

Η αλήθεια είναι τα δόντια με την πάροδο του χρόνου επανακτούν το φυσικό τους χρώμα. Παράγοντες που οδηγούν σε αυτό είναι τροφές και ποτά με χρωστικές, το κάπνισμα καθώς και η ποιότητα των ίδιων των δοντιών. Μια επανάληψη της λεύκανσης ανά εξάμηνο ή ετησίως θα αυξήσει σταδιακά το λευκό χρώμα και θα σταθεροποιήσει το αποτέλεσμα της λεύκανσης.

 

Back to top