Blog

Μύθοι και πραγματικότητα γύρω από τα δόντια

ΜΥΘΟΣ: Εάν δεν έχω πρόβλημα στα δόντια μου, δεν χρειάζεται να επισκεφτώ τον οδοντίατρο.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Δύο φορές το χρόνο πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο για καθαρισμό δοντιών. Σε αυτές τις επισκέψεις  θα γίνει και κλινική εξέταση όπου ο οδοντίατρος μπορεί να διαγνώσει βλάβες σε αρχικό στάδιο ακόμη κι αν δεν έχουν δώσει συμπτώματα και έτσι να προλάβουμε μεγαλύτερες και πιο δαπανηρές θεραπείες για το μέλλον. ‘ΠΡΟΣΕΧΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ’, που λέει και η παροιμία.

 

ΜΥΘΟΣ: Η υγεία των δοντιών βασίζεται στην κληρονομικότητα.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η επίδραση του παράγοντα ‘κληρονομικότητα’ στην υγεία των δοντιών είναι πολύ μικρή!  Αντιθέτως, παράγοντες όπως η καλή στοματική υγιεινή (καθημερινό σωστό βούρτσισμα κλπ), η σωστή διατροφή, η αποφυγή του καπνίσματος καθώς και η πρόληψη (2 ετήσιες επισκέψεις στον οδοντίατρο) συμβάλλουν στην καλή υγεία των δοντιών.

 

ΜΥΘΟΣ: Όσο περισσότερη ζάχαρη τρώμε, τόσο πιο πολύ και πιο εύκολα χαλάνε τα δόντια.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η αλήθεια είναι ότι οι ζαχαρούχες τροφές προκαλούν τη νόσο τερηδόνα που χαλάει τα δόντια. Αλλά πιο σημαντικός παράγοντας είναι η συχνότητα κατανάλωσης της ζάχαρης παρά η ποσότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συνεπώς, εάν λαχταράμε να φάμε κάτι γλυκό είναι προτιμότερο να το κάνουμε μια φορά τη μέρα παρά περισσότερες φορές.

 

ΜΥΘΟΣ: Πρέπει να βουρτσίσουμε τα δόντια μόλις ξυπνήσουμε.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το βούρτσισμα των δοντιών έχει ως σκοπό την απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφής από αυτά, γι’ αυτό και πρέπει να γίνεται μετά το πρωινό γεύμα και όχι αμέσως μετά το ξύπνημα. Γενικά, πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, μία το πρωί μετά το πρωινό και μία το βράδυ πριν κοιμηθούμε.

 

ΜΥΘΟΣ: Το οδοντικό νήμα είναι προαιρετικό.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το βούρτσισμα απλά με την οδοντόβουρτσα δεν καθαρίζει πλήρως όλες τις επιφάνειες των δοντιών. Περιοχές όπως τα μεσοδόντια διαστήματα και οι επιφάνειες των δοντιών κάτω από τα ούλα καθαρίζονται επαρκώς με την επιπλέον χρήση του οδοντικού νήματος ή με μεσοδόντια βουρτσάκια. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και κατά προτίμηση πριν κοιμηθούμε το βράδυ. Το νήμα χρησιμοποιείται σε στραβά δόντια και σε δόντια με πολύ στενά μεσοδόντια διαστήματα, ενώ τα μεσοδόντια βουρτσάκια προτιμώνται για δόντια με μεγάλα μεσοδόντια διαστήματα καθώς και για στόματα που έχουν εμφυτεύματα, γέφυρες, σιδεράκια ή απογυμνωμένες ρίζες.

 

ΜΥΘΟΣ: Δεν χρειάζεται να βουρτσίσω εφόσον χρησιμοποιώ στοματικό διάλυμα.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση του οδοντικού νήματος δεν αντικαθίσταται σε καμία περίπτωση από το στοματικό διάλυμα. Το στοματικό διάλυμα δρα βοηθητικά στην υγιεινή του στόματος και δεν είναι υποχρεωτική η χρήση του. Πρέπει να μας το συστήσει ο οδοντίατρος μας και να γίνεται ορθή χρήση του και όχι υπερκατανάλωση. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγουμε στοματικά διαλύματα που περιέχουν αλκοόλη, καθώς η συχνή χρήση τους θα προκαλέσει ξηροστομία (μειωμένη ροή σάλιου).

 

ΜΥΘΟΣ: Δεν πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια μου όταν τα ούλα μου αιμορραγούν.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Αν τα ούλα αιμορραγούν κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος ή τη χρήση οδοντικού νήματος είναι ένδειξη φλεγμονής των ούλων (ουλίτιδα). Αρχικά μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε βουρτσίζοντας καλά τα δόντια και επιμένοντας στα σημεία που τα ούλα ματώνουν, με μαλακή οδοντόβουρτσα και χωρίς πίεση. Αν η αιμορραγία επιμένει για περισσότερο από 3-4 ημέρες, τότε θα πρέπει να επισκεφτούμε αμέσως τον οδοντίατρό μας για θεραπεία της ουλίτιδας.

 

ΜΥΘΟΣ: Οι σκληρές οδοντόβουρτσες είναι οι καλύτερες.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Πρέπει να χρησιμοποιούμε οδοντόβουρτσες με μαλακές ή μεσαίας σκληρότητας τρίχες, διότι δεν τραυματίζουν τα ούλα και τα δόντια, ειδικά σε περιπτώσεις δοντιών με αποτριβές και διαβρώσεις.

 

ΜΥΘΟΣ: Η λεύκανση καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η λεύκανση γίνεται με σύγχρονες μεθόδους και υλικά χωρίς να προκαλείται καμία φθορά στα δόντια. Όταν η λεύκανση γίνεται από επαγγελματία οδοντίατρο σε δόντια υγιή, είναι απολύτως ασφαλής. Αν όμως η λεύκανση εφαρμοστεί χωρίς να έχει προηγηθεί κλινικός έλεγχος για την ακεραιότητα και την υγεία των δοντιών και χωρίς να έχει προηγηθεί θεραπεία τερηδόνων και άλλων προβλημάτων, τότε όχι μόνο καλό αισθητικό αποτέλεσμα δεν θα δώσει, αλλά θα αποβεί επιζήμια για τα δόντια και τους υπόλοιπους ιστούς του στόματος.

 

ΜΥΘΟΣ: Η εγκυμοσύνη καταστρέφει τα δόντια των γυναικών.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Αυτό δεν ισχύει εφόσον οι έγκυες διατηρήσουν μια σωστή στοματική υγιεινή και επισκέπτονται συχνά τον οδοντίατρο τους για καθαρισμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Απλά οι έγκυες είναι περισσότερο επιρρεπείς σε βλάβες των δοντιών λόγω των συχνών εμέτων που έχουν και των ορμονικών διαταραχών που μπορούν να επιδεινώσουν κάποιες βλάβες στα ούλα. Σε έγκυες με συχνούς εμέτους συστήνεται να βουρτσίζουν τα δόντια τουλάχιστον 30 λεπτά μετά τον έμετο.

 

 

Back to top